Mircea Rusnac – Un sat bănăţean recent dispărut: Lindenfeld

Fotografie de Gerd Ballas

Sosirea pemilor germani în Banat în anii 1827-1828 a condus la înfiinţarea unor sate de munte aşezate în zone deosebit de pitoreşti. Dacă de-a lungul timpului şi până astăzi localităţile Gărâna şi Brebu Nou au fost destul de cunoscute în regiune şi nu numai, în schimb despre Lindenfeld au auzit prea puţini bănăţeni, ca să nu mai vorbim de locuitorii din alte zone. Aceasta pentru că Lindenfeld a fost o localitate foarte izolată şi în apropierea sa nu exista niciun obiectiv turistic care să atragă un număr mai important de vizitatori.

Lindenfeld este situat pe versantul opus al Masivului Semenic, la poalele vârfului Nemanul Mare (1.122 m), iar căile de acces către localitate sunt foarte dificile. Ori se merge din Caransebeş prin comuna Buchin şi satul Poiana, de unde există doar un drum inaccesibil maşinilor, ori pe poteca numită „Drumul lupului”, din Gărâna prin pădurile care acoperă masivul muntos. Această potecă trece şi prin dreptul altei foste aşezări a pemilor, Wolfswiese, care însă a fost abandonată la scurt timp după înfiinţare din cauza condiţiilor grele de trai.

Scurta istorie a satului Lindenfeld nu a cunoscut momente foarte spectaculoase. Era un sat izolat de munte, ai cărui locuitori, toţi de origine germană, practicau ocupaţiile tradiţionale. În toată existenţa acestei aşezări, nu s-a înregistrat nicio căsătorie mixtă cu români din satul vecin Poiana. Fiind atât de izolaţi, locuitorii Lindenfeldului au fost scutiţi de recrutare în armata austro-ungară în timpul primului război mondial. În anul 1924, numărul lor era de 230. În cel de-al doilea război mondial au fost însă destui mobilizaţi pe front, iar în 1945 o mare parte dintre ei au fost deportaţi în Uniunea Sovietică pentru că erau germani. Aceste nefaste evenimente, ca şi perioada comunistă care a urmat, au lovit greu mica aşezare. Totuşi, în primele decenii postbelice puteau fi văzuţi pemi în piaţa din Caransebeş, cu delicioasele lor „Kirschen” (cireşe), de o calitate neegalată în regiunea înconjurătoare. Prin strădania locuitorilor, Lindenfeld a beneficiat de un generator de energie electrică şi de o instalaţie pentru apă curentă. Totuşi, de prin anii ’60 ai secolului al XX-lea, satul a început să se depopuleze, tinerii mergând la liceele din Caransebeş şi stabilindu-se ulterior acolo, iar alţii mutându-se la Gărâna şi Brebu Nou. Apoi a început emigrarea în Germania, facilitată de Ceauşescu în schimbul obţinerii unor bune plăţi în valută. În momentul revoluţiei din 1989, satul Lindenfeld era deja practic părăsit, nemaiavând cine să plece de acolo ulterior.

În anii ’90 presa a semnalat existenţa unui singur locuitor la Lindenfeld, bătrânul Paul Schwirzenbeck, care nu a dorit să-şi părăsească satul. El îi întâmpina pe vizitatorii curioşi, descriindu-le amănunţit casele şi pe cei care le locuiseră înainte. A murit în octombrie 1998 la Caransebeş, în vârstă de 83 de ani, după ce a fost accidentat de o maşină. De atunci, la Lindenfeld mai locuiesc doar pe timpul verii câţiva ciobani din Poiana. Casele s-au ruinat în timp. Pomii fructiferi au un rod bogat în fiecare an, însă nu îi culege nimeni. În interiorul caselor se află neatinse piese de mobilier, veselă, îmbrăcăminte etc., localitatea fiind prea departe pentru ca să le poată transporta cineva. Biserica a fost restaurată prin cheltuiala şi munca voluntară a şvabului bănăţean Helmuth Kierer. În ultimii ani, Lindenfeld atrage destui curioşi în perioada verii, situându-se şi pe traseul amatorilor de enduro şi atrâgând atenţia şi turiştilor din Germania şi Austria. Deocamdată însă nu apar semne că situaţia sa se va schimba, deşi oficial satul Lindenfeld continuă să existe şi are chiar şi cod poştal: 1.666 până la 1 mai 2003, 327.056 acum!

8 Comments »

  1. 1

    Ma bucurat ca ati scris si despre Lindenfeld Sint näscuta in Lindenfeld si mä intereseasä ce apara nou despre Lindenfeld pinä nu se uitä de tot

    • 2
      Adelheid Schwirzenbeck Says:

      Si eu sint näscuta in Lindenfeld sint nepoata lui Paul Schwirzenbeck si sper ca intro buna zi sa revad locul in care mam näscut

      • 3
        Schwirzenbeck Horst Says:

        Tatal meu, Schwirzenbeck Bernhardt este si el. nascut in Lindenfeld,fost verisor cu Paul S.

      • 4
        iuli Says:

        doresc sa cumpar casa sau teren in lindenfeld tel 0736191050

      • 5
        Adelheid Hartl Says:

        eu am plecat din lindenfeld la varsta de 6 ani iar unchiul meu abia anul acesta a venit in germania el a locuit in lindenfeld si mai are pamant acolo

  2. 6
    George Says:

    Am fost la Lindenfeld in octombrie 2010. Am mancat cateva mere gasite prin livezi. Satul nu cred ca ar mai putea renaste, decat daca ar deveni in timp o atractie turistica, un loc de odihna si recreere cara sa atraga turisti, inclusiv dintre urmasii fostilor locuitori. Un inceput ar putea fi noua constructie aparuta la intrare dinspre Poiana, constructie in curs de finisare ce are, dupa dimensiuni, un vadit scop turistic. Pe vremuri satul era foarte izolat, dar in timpurile noastre accesul este foarte usor, fiind la numai cativa km de o artera importanta de circulatie. Pe Valea Poiana drumul este betonat pe o portiune destul de mare, pana aproape de urcusul spre Lindenfeld. M-as bucura ca Lindenfeld sa revina la viata.

    • 7
      diana Says:

      Buna ziua!

      Am auzit mai demult despre acest oras izolat si as dori sa il vizitez. Va rog sa imi spuneti cat de departe este ultima cale de acces (cu masina) de sat…. cu alte cuvinte, cat se merge pe jos de unde nu se mai poate merge cu masina. Si inca ceva: drumul este marcat, pot gasi o harta sau ceva? Ati numit 2 cai de acees spre sat, care este mai scurta ?

      Multumesc


RSS Feed for this entry

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.