Mircea Rusnac – Orşova este parte integrantă a Banatului

Împărţirea administrativă a României efectuată în 1968 producea o mare nedreptate Banatului, înglobând oraşul Orşova, zona Cazanelor Dunării şi insula Ada Kaleh judeţului oltenesc Mehedinţi. Dezastrul nu a întârziat să se abată asupra acestei zone. În 1970, odată cu construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier, apele Dunării s-au ridicat cu peste 30 de metri şi totul a dispărut. Turcii din Ada Kaleh s-au împrăştiat în toate direcţiile, iar populaţia celorlalte localităţi de pe mal a fost strămutată, construindu-se practic noi aşezări. Inestimabile mărturii istorice au dispărut.

Proiectele actuale de regionalizare par să menţină limitele judeţelor din 1968, grupând doar câte patru-cinci judeţe într-o regiune. Aceasta ar însemna ca Orşova să nu revină Banatului nici după toţi aceşti ani de înstrăinare, ci să fie aruncată într-o regiune cuprinzând toate cele cinci judeţe olteneşti. Ce să caute sârbii din Sviniţa şi cehii din Eibenthal în acea regiune?

Orşova şi zona adiacentă au aparţinut dintotdeauna Banatului, fiind, alături de Baziaş şi de Moldova Veche, unul dintre importantele porturi dunărene ale acestuia. Nu vom stărui asupra trecutului său milenar, de care s-au ocupat alţi istorici în timp. Vechea aşezare dacică, apoi castru roman, Dierna, şi-a luat numele de la râul la a cărui gură de vărsare se află. Mai târziu, sub influenţă slavă, râul a devenit Cerna, însă similitudinea denumirilor este evidentă şi acum. În secolul al IX-lea, voievodul bănăţean Glad îşi avea una dintre cele mai puternice cetăţi la Urscia, care a fost ultima cucerită de unguri. În întreaga perioadă medievală, cetatea Orşova şi-a păstrat importanţa, fiind disputată de toate puterile vremii. Când a fost construită şi fortăreaţa de la Ada Kaleh, aflată la 3 km distanţă, ea a primit denumirea de Orşova Nouă, cealaltă devenind Orşova Veche.

În zona aceea, graniţa Banatului a început să fie ciuntită de timpuriu. Tratatul de pace încheiat la 18 septembrie 1739 la Belgrad între turci şi austrieci menţiona: „Banatul Timişoarei va rămâne sub stăpânirea preaînălţatului împărat al Austriei în întregime, până la hotarele Austriei, cu excepţia totuşi a acestui mic şes care e aşezat pe partea opusă Orşovei şi e despărţit de o parte prin râul Cerna şi de alta de Dunăre.”

În perioada austriacă, Orşova a făcut parte din Domeniul Coroanei Banat, apoi din Graniţa Militară. Când aceasta a fost desfiinţată, a fost inclusă în comitatul Caraş-Severin, iar după 1920 în judeţul cu acelaşi nume. Până în 1968, indiferent de organizările administrative existente în diferite perioade în România monarhică şi apoi comunistă, Orşova a făcut întotdeauna parte, în mod firesc, din judeţele sau regiunile bănăţene.

Regiunea a fost mereu una tipic bănăţeană, cu caracter multietnic şi multilingvistic. Pe lângă localităţile amintite mai sus, cuprinzând sârbi şi cehi, insula Ada Kaleh era populată de turci, iar oraşul Orşova cuprindea, alături de români, germani, sârbi, cehi şi maghiari. În zona Cazanelor s-au efectuat la sfârşitul secolului al XIX-lea grandioase lucrări de regularizare a cursului Dunării, care şi astăzi uimesc prin amploarea lor. De asemenea, construirea hidrocentralei Porţile de Fier I în anii 1964-1970 a avut, pe lângă impactul negativ amintit mai sus asupra locuitorilor zonei, şi avantaje considerabile: creşterea puternică a capacităţii electroenergetice româneşti şi, pe plan local, dispariţia muştei columbace, cu care avuseseră de luptat toate generaţiile de bănăţeni.

În concluzie, revenim asupra necesităţii de a fi reconstituite regiunile istorice româneşti în limitele pe care le-au avut timp de secole. Aceasta ar însemna revenirea Orşovei la matca sa, după un lung şi dureros exil. Zona aceasta a fost mereu neglijată de conducerea judeţului Mehedinţi. După revoluţie, însuşi primarul municipiului a anunţat că doreşte să organizeze un referendum pentru reîntoarcerea la Banat. De fapt, chiar în 1968, primele proiecte ale judeţelor plasau Orşova în Caraş-Severin. Peste noapte a apărut o funestă modificare, şi n-a lipsit mult ca judeţul Mehedinţi să înghită şi Băile Herculane.

Aşadar, în cazul zonei Orşova-Cazane, Banatul nu poate avea decât o singură solicitare: restitutio in integrum!

1 Comment »

  1. 1
    Spataru Dan Says:

    „Funesta modificare” prin care nou infintatului ( in 5 luni ) MH in 1968 i se atribuia si Herculane este inexacta. In discutiile decidentilor politruci ai nomenclaturii comuniste ( inca din 1967 ), s-a acceptat ca propunere ticaloasa ( acord TACIT al multor lideri locali banateni, mai exact : nu am obiectii tovarase…) varianta includerii intregului raion Orsova din regiunea Banat , cu exceptia a 6 localitati : Domasnea, Cornea, Luncavita, Verendin si Svinita. In varianta cu 35 de judete, MH nu exista, cele 3 zone ( Portile de Fier -Severin-Liubcova, Valea Jiului si Navodari- Mangalia ) aveau un statut special..Svinita a fost singura localitate consultata in privinta apartenentei, dar fiind dependenta de Orsova , a decis merituos …”birtul”.Distantele fata de orasul imediat apropiat,invocate de diversi locuitori ai acestor zone, nu constituie un argument al apartenentei regionale. De ex.: Toplet -Severin = 35 km,Svinita-Severin=80km aproape echivalent cu Teregova-Severin = 85 km. Pentru ca multi sunt speriati de termenul sovietic de „raion”,acesta ar putea fi foarte usor de inlocuit cu termenul „district” . Formula de protest fata de pastrarea Orsovei intr-o regiune cu care NU se identifica, se manifesta la nivel de individ,grup si cam … atat. Convingerea mea este ca regionalizarea tarii gen Ponta, Dragnea, Frunzaverde nu este cea mai aproape de adevar.Comentariile aradenilor, hunedorenilor ca vor deveni apartinatori regiunii Banat nu sunt tocmai pozitive. Noi care apartinem Banatului si aruncati in MH, ce reactie cu rezonanata ar trebui sa avem pentru cei care nu ne doresc ?. In general cei lipsiti de opinie si „obositi” de cei din zonele marginale regional, sunt cei din epicentru regional. Nu poti sa percepi un sentiment similar in privinta Transilvaniei de la un regatean fata de un ardelean,in privinta romanilor din Tinutul Secuiesc etc.
    In 2013, Orsova INCA apare ca fiind un oras din REGIUNEA BANAT ,jud MH ; dupa Dragnea care spune ca doreste regasirea si identificarea cetatenilor in noile regiuni rezultate prin reuniuni de judete conturate de Ceausescu, impartirea administrativa este simpla. Interesul este de jonglare a acestor judete pentru consolidarea intereselor de partid in mana unor guvernatori regionali. Eu ca banatean din Orsova , nu am sa accept regionalizari ” pe picior” facute de yesmani sau dadaisti in umbra lui Dragnea sau actualul premier Ponta. Regionalizarea nu este o joaca, gluma sau distractie a actualilor politruci care decid viitorul TUTUROR romanilor. Obsesia cu 8 regiuni cardinale s-o argumenteze ( mi se pare mie ca asa este bine ). Referendum cu Parlament unicameral si 300 de parlamentari este penibilul intruchipat al politicianului roman. Peste 97% din romani nu cunosc diferenta functionarii Statului cu 1 camera sau cu 2. De ce nu ar fi spre exemplu in Senat = 60-70 senatori si in Camera Deputatilor 180-210 deputati. Deciziile la microfon al catorva lideri care cred ei ca asa este bine, nu denota si respectul pentru adevar. O consultare REALA a specialistilor care ii inconjoara , i-ar aduce mai aproape de noi , cetatenii Romaniei


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: