About Banat

Canalul din Reşiţa în 1891

Teritoriul istoric al Regiunii Banat, care solicităm să fie respectat şi în viitor, cuprinde:

 a) judeţul Timiş, în întregime;

 b) judeţul Caraş-Severin, cu excepţia localităţilor Bucova, Băuţar, Cornişoru şi Preveciori;

 c) judeţul Arad, la sud de Mureş;

 d) partea din judeţul Mehedinţi situată la vest de Vârciorova;

 e) satele Pojoga şi Sălciva din judeţul Hunedoara.

                         Profesor doctor în istorie Mircea Rusnac

34 Comments »

  1. 1
    wu2005 Says:

    Felicitari pentru blog, L-am descoperit recent si l-am citi pe nerasuflate.
    Sunt resitean si sunt pasionat de istoria Resitei (Banatului in general)
    Am si eu o tentativa de blog, doream prin acest blog sa fac o paralela intre ce a fost candva Resita si ce a ajuns prin poze si imagini. Intradevar nu am mai postat poze si articole noi pentru ca nu am prea mai avut timp dar cat de curand voi lua la pas Resita pentru un nou set de poze

    Am luat legatura cu Domnul Farcas care a scris o carte foarte interesanta „Hoinarind prin Resita pierduta” acolo dansul descrie resita asa cum era ea in perioada postbelica

    Inca o data felicitari!
    Numai bine!
    O zi buna
    Cu stima,
    Dragan Adrian

  2. 2

    Felicitări pentru blog.

  3. 3
    gltre Says:

    Felicitari si dvs si va multumim,sunteti primul care ne lasa un coment si speram nu ultimul,ce facem noi este minunat,facem ceva pentru copii din Resita si va invitam la o activitate de a noastra cand va fi ea…sau poate ne-ati vazut deja prin parcurile resitene,inca o data va multumim

  4. 4
    Friedmann Says:

    Felicitari pentru informatile care le puneti la dispozitie si cred ca sunt multi care citesc articolele pe care le publicati. Scuzati pentru scrisul meu ca am pleacat tinar din tara si sunt de 36 ani plecat. Pe mine ma ar interesa unde pot sa citesc ceva despre armata stationata in Banat satul Tirol unde sau construit cazemate in caz de razboi cu Tito cand era in conflict cu Stalin.
    Ma-s bucara foarte mult sa primesc in raspuns positiv si va multumesc deja acum. Multe salutari – Friedmann G.

  5. 5
    Pascu Iosif-Alexandru Says:

    Ca fost angajat din anul 1961 pana in anul 2000 al Combinatului Siderurgic Resita si participand la dezvoltarea, modernizarea unor sectii din combinat incepand cu anul 1975(in ultimii 25 de ani am lucrat alaturi de alti colegi la serviciul de investitii) moment pe care il consider cel mai important prin amploarea lucrarilor de investitii sustinute de stat la Combinatul Siderurgic Resita. Intrucat nu am parcurs toata istoria postata pe blog,nu am reusit , din cate am citit , sa retin aspectele dezvoltarii, modernizarii combinatului.Asta o spun fara sa neg aparitia si dezvoltarea anterioara a indusrtiei resitene sub multiplele conduceri si denumiri avute pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, care desigur au constituit temelia prezentelor societati comerciale.
    Mi-ar face placere sa putem comunica, eventual sa ne cunoastem( numele unor membrii ai asociatiei „Banatika” imi sunt cunoscute) .
    Cred ca prin ceea ce am facut efectiv, prin participarea mea in ceea ce s-a facut la C.S.R.asi putea completa informatiile cu privire la dezvoltarea fostului CSR.
    In asteptarea unui semnal va urez „Sarbatori fericite”, Un An Nou cu sanatate si bucurii.
    Cu stima.
    Pascu Iosif Resita ,tel 0724/341947

  6. 6
    theodora0303 Says:

    Domnule Mircea Rusnac
    Nu am stiut pana astazi ca sunteti doctor in istorie.
    Si mie mi-a placut istoria dar am ales sa ma specializez in finante – contabilitate. Se pare ca am ales gresit pentru ca acum sunt unul dintre cei 1 milion de someri.
    Sunt onorata sa fac parte din blogrollul dumneavoastra.
    Cu drag si respect

  7. 7
    laurentiu salvetiu Says:

    Domnule Rusnac,
    Cu totul intamplator am gasit blogul DVs. si am aflat o serie de lucruri deosebit de interesante; ba chiar am gasit un fragment de povestire spus de bunicul unui bun prieten de-al meu. Despre acest aspect as dori sa vorbim si sa aflu amnunte legata de acesta intalnire a Dvs. cu bunicul prietenului meu. Astept sa imi trimiteti o adresa de mail sau un nr de telefon pentru a va putea contacta. Nr meu de telefon este 0722.50.30.12.
    Cu stima, Av Salvetiu

  8. 8
    Tim Says:

    Felicitari pentru blog, o sa il trec in blogroll-ul paginii de internet pe care am creat-o recent.Nu stiu daca aveti vreo colaborare cu Banaterra, ei sunt tot timpul intr-o permanenta cautare de documente, marturii, poze si tot ce tine de istoria Banatului, asa ca ar fi interesant sa le puteti oferi ajutor ( in ideea ca nu ati facut-o inca ).Numai bine!

  9. 9
    Horatiu Alexan Says:

    Felicitari Mircea.

    Citesc deseori stiri despre Resita si despre Banat.
    Ii mai arat si fetitei mele poze din istoria Resitei (sunt unele pentru care ii mai sun pe ai mei sa intreb unde este locatia azi).

    Am ramas resitean/banatean chiar daca sunt din 1995 in Oradea.

    Iti multumim pentru informatiile interesante.

    Horatiu Alexan (XII B 1989)

  10. 10
    un banatean Says:

    impotriva tiganizarii satelor nu se poate face nimic?,chiar asa prin mijloc trebuie sa treci printre palate cu multe etaje si acoperite cu turnulete fara numar,daca nu atunci asta e sfarsitul banatului,putem trece totul la amintiri.

  11. 11
    Virgil Florea Says:

    D-le Rusnac, as dori sa intram in contact pentru a discuta despre o actiune pe care o planuim pentru aceasta vara in judetul Arad.
    Astept un numar de telefon.
    Va multumesc
    Virgil Florea Arad

  12. 12
    Gbrielle Says:

    As dori sa obtin o adresa de contact ,nr de telefon a domnului Rusneac in vederea unor informatii privind deportarea etnicilor germani in Uniunea Sovietica .

    Multumesc.

    Si bunicii mei au fost deportati si au decedat in Siberia .Doresc informatii pentru obtinerea unor acte si nu stiu unde sa apelez

    Mii de mulumiri,Gabriela (Resita)

  13. 13
    raduburcea Says:

    Buna seara!
    Am dat intamplator peste acest minunat blog. Sunt pasionat de istorie si ma intereseaza in mod deosebit istoria banatului. As dori sa intru cu dumneavostra intr-o eventuala corespondenta. Mailul meu este raduburcea@hotmail.com, blogul meu: raduburcea.wordpress.com.

  14. 14
    CD Says:

    Trecutul istoric face parte din evoluţia firească a unui popor. Banatul, regiune istorică distinctă, a contribuit din plin la dezvoltarea societăţii româneşti prin oameni şi fapte. Librăria Semn de carte* vă propune, ca o continuare firească a lansării din 23 iunie, o întâlnire cu istoria – ca un exerciţiu de cultură urbană. Astfel, la exact o săptămână distanţă, miercuri, 30 iunie 2010 începând cu ora 18.00, vă propunem să participaţi la lansarea volumului “Evenimente și personalităţi din Banatul istoric”. Ediţia, revizuită şi completată, elaborată şi realizată de Studioul Regional Radio Reşiţa printr-un colectiv coordonat de prof. Dr. Vasile C. Ioniţă fiind, datorită atenţiei pentru trecut, un semn prezent de înălţare morală şi intelectuală, de demnitate și mândrie naţională dar, mai ales, locală. Vă aşteptăm la o întâlnire generatoare de gânduri, discuţii, întrebări și răspunsuri legate de trecut, importante pentru viitor.

  15. 15

    Nu ştiu de ce am descoperit acest blog aşa de târziu.
    Eu sunt lugojan , dar părinţii mei nu sunt bănăţeni. Mama e refugiată din Basarabia, tatăl oltean. Totuşi am crescut la Lugoj, am absolvit acum 40 de ani liceul Coriolan Brediceanu, apoi am obţinut diploma de inginer mecanic la Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic Traian Vuia, Timişoara.
    Cât am fost student am făcut de două ori practica de vară la Reşiţa şi în week-end eram la Văliug.
    Prima mea tabără şcolară, în cursul primar, a fost la Brebu Nou. Am trecut prin Gărâna şi printre primele mele amintiri sunt şi cele legate de gospodăriile germane de munte.
    Dacă cunoaşteţi site-ul memoria.ro probabil că unul dintre proiectele de acolo vă este cunoscut : Portretul României interbelice. Este o idee de-a mea, regret că lipsa de timp şi alte mijloace nu mi-a permis să-l aduc la o forma mai atractivă, chiar mai consistentă.
    Noi am pornit (o prietenă braşoveancă, Lidia Gheorghiu Bradley dirijează site-ul) de la istorie orală. Istoria orală este dragostea mea din ultimii 20 de ani.
    Putem rămâne în contact pentru schimb de informaţii, dacă sunt cărţi care ar merita introduse la rubrica noastră, nu ezitaţi să ne contactaţi.
    Sănătate şi spor în toate !

  16. 16
    Octavian Apahideanu Says:

    Preţuire. Sper ca ameninţarea cu sistarea blogului să nu mai fie de actualitate. Sănătate !

  17. Lecturi ce mi-au trezit in suflet flacari pe care le credeam stinse.
    Dumnule Mircea, am copilarit in Resita pe strada Libertatii si am avut un prieten care se numea Roby Babiak. As vrea sa aflu daca exista o apropiere intre acela si cel care v-a sprijina. In curtea in care cresteam eram treizeci de familii amestecate, romani, unguri, nemti. Mnacam la o lalta ne jucam si ne imparteam copilaria. Vremuri minunate. Viata ne-a risipit si as incerca acum, cand am cincizeci si trei de ani sa imi regasesc copilaria.
    Prin emisiunea DE TRADITII CULINARE pe care o realizez la TVR3: SAREA IN BUCATE, incerc sa restaurez obiceiuri si traditii pe cale sa fie pierdute. Ma fascineaza istoria banatului si raman robul ei.
    Cu respect Uica Mihai

  18. 18
    Dani Gherga Says:

    Super blogul,
    Felicitari si merci pt. informatiile pe care ni le pui la dispozitie.
    Sint un resitean plecat de 17 ani de ACASA si citesc cu multa sete blogul tau, de aici din Canada.
    Inca odata,
    Multumesc si tine-o tot asa!

    Dani G.

  19. 19
    Claudia Says:

    Buna ziua!:)….

    Felicitari din toata inima pt. blog !… Am aflat intamplator despre el…si , recunosc, m-au captivat informatiile gasite . Eu sunt moldoveanca , dar intotdeauna m-au interesat toate zonele tarii.
    Felicitari inca o data si succes in continuare !

    Claudia , Piatra Neamt (…alias…kayshha:)…

  20. 20

    Felicitari pentru blog!
    L-am descoperit aici: http://riddickro.blogspot.com/2011/02/fundatie-europeana-titulescu-platforma.html
    Il preiau in blogroll.

  21. 21
    Ivan Bogdanov Says:

    Felicitari si din partea mea pentru acest blog foarte interesant si bine documentat!
    Am aflat multe lucruri pe care nu le stiam despre (sper, vreodata euro-)regiunea mea natala, mai ales despre zona montana.
    As dori sa va intreb daca aveti cumva informatii mai detaliate (eventual o relatare a unei excursii in zona, imagini) despre istoria telefericului Valiug – Semenic, unde, daca bine stiu, a existat la inceputul sec. XX un teleferic industrial pentru transport marfa (lemn), iar de pe blogul dvs. am aflat ca in 1943 a fost construit unul in scopuri turistice.
    Multumesc anticipat!
    Ivan Bogdanov

  22. 22
    silviu Says:

    Multumesc frumos pentru informatiile gasite pe blog si felicitari pentru efortul depus.
    Apreciez gestul! Respect!

  23. 23
    Stefan Says:

    Apreciez realizarea acestui blog al D-lui Mircea Rusnac. Informatii utile care re-construiesc puntea care i-au unit pe romani, germani, cehi, slovaci, sarbi, evrei si unguri si au facut un Banat Mare. Sugerez si inserarea datelor privind pe gen. Ion Dragalina cat si pe cei doi fi ai sai: Corneliu si Valeriu. Generalul de Corp de Armata si apoi Guvernatorul Bucovinei Domnul Corneliu Dragalina merita un loc de frunte aici IN INIMA BANATULUI ! Mai ales ca in ciuda a 21 de ani scursi de la Revolutie, FAPTELE sale au ramas ascunse si nu se regasesc nici in paginile de istorie !

  24. 24
    iulian d Says:

    Salut,ma bucur ca am descoperit acest blog,si eu sunt un mare pasionat de Resita si de UDR,am si eu niste materiale despre UDR,poate va intereseaza!numai bine!va las un nr de telefon 0744957175,multumesc!

  25. 25

    Felicitari pentru toata munca depusa. Mi-ar place ca fiecare zona sa aiba oameni asa sufletisti ca Dvs care sa scrie despre adevarul istoric plus multe altele.
    Eu am niste pasiuni mai aparte (explorator, speolog si alpinist), si sunt primul care a reusit sa faca poze in tunelul din una dintre piramidele de la Sona: http://casasfatului.ro/2011/12/22/primele-fotografii-din-interiorul-piramidelor-de-la-sona/
    Daca sunt si in zona Dvs asemenea tumuli, as fi interesat de un schimb de informatii, eu lucrand in prezent la documentarea acestui fenomen al tumulilor/ gurganelor/ guruietilor asa zisi de pamant. Daca sunte-ti interesat astept un raspuns de la Dvs.
    In rest va doresc numai bine, succes in activitate si multa sanatate!
    Radu Tanase 0722324823

  26. 26
    caruntu marius Says:

    Doctorul in istorie Mircea Rusnac este un conviv extraordinar, din toate punctele de vedere. Un om modest, constient de valoarea lui. care mi-a fost un interlocutor minunat in cadrul unui interviu televizat la Vest Tv Resita. Ma bucur ca exista si il asigur de toata stima si sprijinul meu pentru tot ceea ce face.
    Marius Caruntu

  27. 27
    MIHELE BOGDAN ANDREI Says:

    Domnul prof. dr. Mircea Rusnac este un adevarat om. Toata stima, respectul si aprecierea pentru articolele pe care ni-i le ofera.

  28. 29
    Rosca Says:

    Da, merita toata Consideratia. Sarbatori Fericite si sa va prinda Noul An cu punga plina.

  29. 30
    Stan Says:

    domnule Rusnac aveti si carti scrise?Mar interesa sincer daca da, aveti date de contact? adresa mea este stanica2002@yahoo.com.au Stan ma numesc scriu din Germania

  30. 31
    Pagina T Says:

    un blog excelent. e multa istorie locala si pasiune pe acest colt al mediului online

  31. 32

    Va multumim pentru tot ceea ce faceti. Sunteti o parte din constiinta vie a poporului nostru. Manolescu ne indemna deunazi sa punem bastista pe tambal si sa o lasam mai moale cu unitatea nationala. Am inlemnit. Asa ceva nu am crezut ca voi trai!

  32. 33
    Tomas Sean Says:

    Felicitari pentru tot ce faceti in descoperirea adevarului masluit de Romania odata cu anexarea Banatului !!
    Respect pentru munca depusa.
    Succes pe mai departe si sanatate multa sa aveti.
    Un banatean autentic.

  33. 34

    Domnule Mircea Rusnac, admir munca dumneavoastra si calitatea blogului ”Istoria Banatului”. Felicitari!


RSS Feed for this entry

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.