Mircea Rusnac – Castelul Jagodić din Konak

Deși castelul Jagodić este mult mai aproape de Konak, pe drumul către Vârșeț, este situat oficial în satul Boka. A fost construit la marginea pădurii în 1835, proprietar fiind Petar Jagodić, unul dintre cei mai importanți membri ai acestei familii, în a cărei posesie a rămas până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Soții Jagodić erau o familie nobilă respectabilă, care a făcut multe pentru etnicii sârbi din Voivodina, datorită faptului că erau membri importanți ai Matica Srpska. Galeria Marica Srpska păstrează câteva dintre portretele lor, toate fiind lucrări de Konstantin Danilo.
Este evident că Jagodić dorea să-și construiască un castel familial departe de localități și în liniștea pădurii din câmpia Banatului, în conformitate cu tendințele de atunci din Austria, Rusia, Marea Britanie sau Germania. În jurul castelului se afla un parc englezesc, care avea atât specii de plante comune, cât și exotice, ceea ce este tipic epocii romantismului. Parcul din fața castelului a fost alcătuit după model francez.
Clădirea castelului în sine are o formă dreptunghiulară alungită și o simetrie perfectă. Clădirea este marcată lateral de două vârfuri care arată ca niște turnuri. Axa de simetrie este formată din două prispe de acces, una pentru intrare, iar cealaltă pentru parc. Pe latura opusă se află un pridvor cu o terasă susținută de patru coloane corintice. Și ferestrele au elemente din stilul corintic. Clădirea este foarte simplă și armonioasă, care este principiul estetic principal, subliniat de geamurile ferestrelor dispuse ritmic la intervale egale. Simetria simplă dominantă și armonia sunt caracteristicile de bază ale stilului clasicist, care, alături de unele elemente romantice, domină această clădire.
După naționalizare, clădirea administrativă a combinatului agricol „Trudbenik” a fost amplasată în castel, iar acest lucru a adus mari schimbări, deoarece castelul a fost transformat dintr-un spațiu rezidențial într-o clădire administrativă. Aceste schimbări au fost vizibile mai ales în interior, în timp ce exteriorul a fost în mare măsură cruțat. Din 2007 se lucrează la restaurarea clădirii, care este deja în stare bună astăzi. Cu toate acestea, castelul nu este deschis vizitatorilor.