Mircea Rusnac – Cooperativele meșteșugărești din regiunea Banat în 1964

În almanahul editat de ziarul Neuer Weg pentru anul 1965 am întâlnit o prezentare a cooperativelor meșteșugărești care activau pe atunci în regiunea Banat, existentă între 1960 și 1968. Ele au fost grupate pe domenii de activitate, fapt care ne-a determinat să le facem cunoscute după șase decenii cu specificul lor.
Articolele de reclamă artistică cuprindeau lucrul de mână, covoarele și împletiturile, acestea fiind realizate de către cooperativele Colortex din Timișoara, Drum Nou din Deta, Unirea din Peciu Nou și Înfrățirea din Pecica. Mobilă și tapițerie erau produse la Mobila Banatului din Timișoara, Progresul din Timișoara și Vremuri Noi din Arad.
Reparatii de motorete, radiouri, televizoare, aparate optice, electrice și de uz casnic se făceau de către cooperativele Dinamo din Timișoara, Precizia din Arad și Munca din Lugoj. Îmbrăcăminte și lenjerie pentru femei, bărbați și copii se produceau la cooperativele Îmbrăcămintea și Avântul, ambele din Timișoara, Artex și Vremuri Noi, amândouă din Arad, precum și la Munca din Lugoj.
Încălțăminte și produse din piele erau confecționate la cooperativele Încălțămintea din Timișoara și Muncitorul Pielar din Arad. La Colortex din Timișoara și Vremuri Noi din Arad se realizau și tricotaje, spălătorii și curățătorii. Ateliere fotografice erau la Dinamo din Timișoara și Precizia din Arad. Servicii de înfrumusețare (coafor, manichiură, cosmetică) se găseau la secțiile cooperativei Higiena din Timișoara, Lugoj și Arad.
În sfârșit, producția de obiecte casnice și accesorii pentru sport, plajă, excursii etc. era realizată la cooperativele Avântul din Timișoara, Precizia din Arad, Lugojana din Lugoj, Bârzava din Reșița și Semenicul din Caransebeș. Aceasta era, conform publicației amintite, rețeaua cooperativelor meșteșugărești din regiunea Banat în anul 1964.