Mircea Rusnac – Întrunirile din Banat ale medicilor și naturaliștilor din secolul al XIX-lea

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Banatul a intrat pe harta cercetărilor medicale și naturaliste din centrul Europei prin onoarea care i s-a acordat, de a găzdui două întruniri ale celor mai mari specialiști din acest domeniu. Locurile din regiune în care ei au ales să participe la întâlnirile de înalt nivel au fost cele două stațiuni emblematice ale sale, respectiv Băile Herculane și Buziașul. Aceasta a marcat și un impuls decisiv pentru evoluțiile balneare și turistice ale celor două stațiuni în particular și ale Banatului în general.
Congresele medicilor și naturaliștilor din Ungaria și Transilvania se desfășurau o dată la doi ani în renumite locuri de cură și de tratament balnear. În acest context, congresul al XVI-lea s-a desfășurat la Herculane în zilele de 16-21 septembrie 1872. Acolo a avut loc o întâlnire itinerantă, cu accent deosebit pe drumețiile tematice din stațiune și împrejurimi. Băile Herculane se bucurau de un binemeritat renume, fiind una dintre cele mai vechi și mai importante stațiuni climaterice europene, cunoscută încă din timpul romanilor. Cu ocazia congresului, medicii participanți au putut chiar face noi descoperiri legate de efectele terapeutice ale izvoarelor sulfuroase din stațiune, care au fost utilizate cu folos în continuare. În amintirea desfășurării acestui congres, la Herculane a fost amplasată o placă comemorativă.
Dacă Herculanele se bucurau de o tradiție impresionantă, Buziașul era o stațiune mult mai nouă, fiind întemeiată abia în anul 1839. Ea a beneficiat de activitatea medicului Gheorghe Ciocârlan, primul balneolog român, care în 1840 a început să îmbutelieze apa minerală de acolo, capacitatea de producție fiind atunci de 2000 de sticle pe an. În consecință, la 14 ani după Herculane, Buziașul a găzduit și el, în intervalul 22-26 august 1886, congresul al XXIII-lea al medicilor și naturaliștilor din Ungaria și Transilvania. Acest congres s-a bucurat de participarea unor importanți specialiști din Europa și chiar și din Japonia. Iată cât de mult a contat organizarea congresului la cunoașterea stațiunii balneare în cele mai îndepărtate țări ale lumii! De altfel, congresul a și survenit ca o recunoaștere a importanței Buziașului ca locație de cură și tratament. Din nou, au avut loc excursii în zonă și cercetări minuțioase ale izvoarelor minerale. În cinstea acestui congres a fost emisă o medalie comemorativă.
În acest fel, cele mai importante două stațiuni balneare bănățene au primit de timpuriu o binemeritată recunoaștere internațională. Regiunea a fost trecută definitiv pe harta medicinală și naturalistă a Europei, atrăgând un număr mare de turiști și pacienți de pe continent. Congresele de la Herculane și Buziaș rămân ca momente de referință în dezvoltarea turismului balnear din regiunea noastră.