Mircea Rusnac – Opiniile lui Vasa Stajić în 1924

Conducătorul Partidului Radical Sârb din Voivodina, bănățeanul Vasa Stajić, își exprimase încă din primele luni de după alipirea acesteia la Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, dezacordul față de metodele utilizate de noile autorități. El nu și-a schimbat opiniile nici în următorii ani, astfel că în 1924 revenea cu un aspru rechizitoriu al politicii de factură balcanică aplicată în regiune. În același an, metodele balcanice de guvernare fuseseră dezavuate vehement și de scriitorul bănățean Miloš Crnjanski.
La fel ca și Sever Bocu în Banatul românesc, Vasa Stajić compara regimul dur impus Voivodinei de fostele autorități maghiare cu noile realități intervenite. Nici Bocu, nici Stajić nu regretau regimul maghiar, însă cereau aplicarea în cele două părți ale Banatului a unei politici de factură europeană și nu balcanică. Aceeași era și opinia lui Traian Vuia. Redăm în continuare protestul lui Vasa Stajić din 1924:
„Nevolnicii sunt cei care botează Voivodina sârbă și muncesc pentru a o pierde…
Pentru că un lucru este clar, ungurii nu au pierdut Voivodina pentru că ar fi sârbă, ci pentru că erau cavaleri ai forței brute și au negat dreptatea multor popoare din Voivodina… Voivodina va fi în sfârșit a noastră nu de la semnarea păcii de la Trianon, cum se consideră, ci din ziua în care vom disprețui toate frazele naționaliste supraviețuitoare, când vom găsi o cale de a satisface diversele populații din Voivodina…, când îi vom lăsa posibilitatea identificării cu Europa, nu cu Balcanii, când la prima identificare vom fi înaintea lor…
Nu, domnilor șoviniști, caracterul sârbesc al administrației, ci caracterul european al întregii noastre vieți…”