Mircea Rusnac – Statuile Sfântului Florian din Banatul istoric

Sfântul Florian se sărbătorește în calendarul catolic la 4 mai. El a fost un martir din perioada romană care a murit în anul 304. A comandat armata imperială din provincia Norricum, aflată pe actualul teritoriu al Austriei și Sloveniei. De asemenea, el a fost responsabil și cu organizarea brigăzilor de pompieri. Conform legendei, Sfântul Florian a stins miraculos un incendiu cu ajutorul unui singur ulcior cu apă, astfel încât este deseori reprezentat purtând un ulcior sau o găleată.
Începând cu sosirea catolicilor de naționalitate germană în Banat, în secolul al XVIII-lea, Sfântul Florian a fost celebrat în numeroase comunități ca protector al pompierilor și totodată ca apărător al localităților de pericolul incendiilor. În centrele industriale, ca de pildă la Reșița, el era și protectorul furnaliștilor. Însă în general în Banat sfântul a rămas cunoscut ca apărător împotriva focului. Drept recunoștință, pe teritoriul Banatului istoric au fost ridicate cinci monumente în onoarea Sfântului Florian.
Cel mai vechi dintre ele se află la Panciova (Pančevo), în apropiere de centrul orașului. A fost înălțat în anul 1813 pentru protejarea localității în fața incendiilor. Altul aproape la fel de vechi se află la Jimbolia, unde este considerat un adevărat simbol al orașului, protector al locuitorilor și al pompierilor localnici. Conform unui raport al vizitei efectuate la Jimbolia de episcopul Josef Lonovics al Cenadului în 1837, statuia se găsea deja acolo în acel moment. Ea fusese adusă din motivul binecunoscut: pentru a proteja localitatea de incendii.
La Aradu Nou, statuia Sfântului Florian datează din 1869, fiind confecționată din fontă turnată la Reșița. Donatori au fost familiile Dambacher și a lui Anton Sachs. Ea a fost amplasată pe locul în care fusese stins un puternic incendiu care a afectat grav localitatea, constituită în principal din case din lemn. Aceasta este și una dintre cele trei statui ale Sfântului Florian din Banat pictate în culori.
Celelalte două se află în localitățile Zădăreni și Sânpetru German. În cazul statuii de la Zădăreni, s-a mai păstrat inscripția cu numele donatorilor, Thomas și Maria Zipfel, și cu anul în care a fost ridicată, 1905. În cazul celei de la Sânpetru German, aceste informații s-au pierdut. Statuia de acolo se află pe strada principală a satului, în apropiere de marginea acestuia. Ea reprezintă un soldat roman pășind autoritar cu piciorul drept.
În aceste cinci localități ale Banatului istoric cultul Sfântului Florian a fost eternizat în modul amintit. Chiar dacă, așa cum am arătat, unele informații legate de ele au dispărut, este un aspect foarte pozitiv faptul că toate cele cinci statui mai există și astăzi, în pofida tuturor vicisitudinilor trecutului. Un circuit al Sfântului Florian prin Banat nu poate fi decât o excursie foarte binevenită și cu multiple învățăminte pentru posteritate.