Mircea Rusnac – Castelele și conacele în stare bună ale Banatului

Am căutat castele și conace în stare de conservare bună pe întregul cuprins al Banatului istoric și am găsit destul de puține, mai ales în partea românească, unde pot fi numărate pe degete. Evident că aceste monumente, provenind din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, nu puteau rămâne până astăzi într-o stare bună decât dacă erau întreținute, reparate și renovate. Este bine că totuși mai există câteva și bineînțeles că un circuit cultural care să cuprindă toate aceste splendori ar fi un lucru extraordinar.
În partea sârbească am putut remarca starea excelentă a conacelor și castelelor din localitățile Konak, Ecica, Bočar, Novi Bečej și Banatski Dvor. Acolo a existat din perioada comunistă obiceiul de a transforma aceste monumente în obiective turistice, multe castele și conace fiind utilizate ca hoteluri și restaurante.
În schimb, în partea românească, de două ori mai mare, am găsit cu dificultate un număr asemănător de castele și conace în bunăstare: la Hodoni, Fârliug, Sânnicolau Mare, Lipova și Jimbolia. Aici majoritatea celor salvate până astăzi au fost sedii ale unor instituții publice (primării sau muzee). În felul acesta, au fost întreținute.
Nu este mult, dar iată că mai există cel puțin zece monumente arhitectonice de acest tip în întregul Banat. Ținând cont că distanța dintre ele nu este prea mare, ar putea fi incluse cu succes în circuite cultural-turistice. Acestea ar contribui implicit la strângerea relațiilor interbănățene, în necesitatea redescoperirii trecutului nostru istoric comun.