Mircea Rusnac – Cei mai îndreptățiți critici

Înainte de 1919, în rândul românilor și sârbilor bănățeni au existat o serie de personalități politice și culturale care militau pentru unirea regiunii, în întregime sau cel puțin parțial, cu regatele României și Serbiei aflate în vecinătate. Acest lucru s-ar și întâmplat după dispariția Imperiului austro-ungar, când Banatul și-a pierdut unitatea și a fost împărțit în principal între cele două state. Însă starea de lucruri intervenită din acel moment în regiune a fost foarte nemulțumitoare față de standardul cu care locuitorii fuseseră obișnuiți până atunci, astfel că în scurt timp au început să se ridice glasuri de protest. Semnificativ este faptul că vocile cele mai vehemente erau cele ale susținătorilor înfocați de până atunci ai unirii Banatului cu România, respectiv cu Serbia.
În fruntea protestatarilor s-au aflat nume grele: Sever Bocu și Jaša Tomić, Traian Vuia și Vasa Stajić, Victor Babeș și Miloš Crnjanski. Faptul că tocmai ei criticau aspru noua situație indică gradul de realitate pe care îl exprimau. La urma urmei, ei erau cei mai îndreptățiți să recunoască propriile erori politice, care au condus în mare măsură la noua situație. O critică a dușmanilor este de multe ori o laudă. Însă când criticile au venit din partea personalităților menționate, situația era cât se poate de gravă.
Acest lucru mai dovedește ceva. Toată propaganda vehiculată din 1919 până astăzi în favoarea unirii Banatului cu România, respectiv cu Serbia, este mincinoasă. Ea a afectat mental o mare parte a populației regiunii, care mai crede și acum că unirea a fost un act progresist. De aceea, constatările artizanilor unirii din perioada ulterioară au fost ascunse publicului timp de un secol, ele ieșind la iveală abia în ultimii ani. Sigur că, după un secol de propagandă unionistă post factum, ele par acum exagerate sau chiar răuvoitoare. Însă ele arată în modul cel mai clar dezamăgirea cruntă a susținătorilor de până atunci ai unirii.
Ei sunt cei mai îndreptățiți critici ai urmărilor acestui act și prin urmare afirmațiile lor au cea mai mare greutate. Ele sunt acum cunoscute și pot fi oricând contrapuse minciunilor propagandistice. Fruntașii bănățeni au avut bărbăția de a-și recunoaște greșeala.