Mircea Rusnac – Soarta sinagogilor din comunele Banatului sârbesc

Pe lângă sinagogile din localitățile mai importante ale Banatului, la care ne-am referit într-un articol anterior, au existat și alte sinagogi, prezente în așezările rurale ale regiunii. Am avut ocazia să le menționăm în acest sens pe cele din comunele Ecica, Debeljača și Covăcița din actualul Banat sârbesc, care au dispărut fără urmă odată cu locuitorii evrei de acolo. Aceeași soartă au cunoscut-o și sinagogile din alte nouă localități rurale din Banatul sârbesc, pe care le vom enumera în continuare.
Trei dintre ele au dispărut în timpul ocupației naziste a Iugoslaviei, când persecutarea evreilor era un fapt de notorietate. În 1941 au fost distruse sinagogile din localitățile Torac (construită în anul 1870), Mocrin (cu datare din 1876) și Cioca (ridicată în anul 1900). Tot în anii 1940 a dispărut și sinagoga din Srpski Itebej, care fusese construită la începutul secolului al XX-lea.
Nici regimul comunist nu s-a lăsat mai prejos, astfel că începând din 1945 a eliminat sinagogile care au supraviețuit persecuției naziste. Profitând de dispariția aproape completă a evreilor din Banatul sârbesc în timpul celui de-al doilea război mondial, regimul titoist ulterior a ras de pe fața pământului toate sinagogile din regiune. Este și cazul sinagogilor din localitățile bănățene Melenci și Novo Miloševo, dispărute după anul 1945. În 1947 a fost demolată sinagoga din Padej (construită în anul 1880), în 1948 a venit rândul celei din Banatsko Aranđelovo (datând tot din 1880), iar după 1948 a dispărut și sinagoga din Novi Kneževac (ridicată în anul 1910).
Iată că, la fel ca și în cazul orașelor din Banatul sârbesc, regimul comunist al lui Tito a reușit și la sate „performanța” de a demola mai multe sinagogi decât regimul nazist din perioada războiului. Dacă adăugăm aceste nouă sinagogi celor 16 prezentate în articolul anterior, totalizăm cel puțin 25 de sinagogi bănățene, dintre care cea mai mare parte (18!) au dispărut. Tragic este că toate cele 17 sinagogi din actualul Banat sârbesc au fost distruse, majoritatea lor de regimul comunist iugoslav. O moștenire culturală de inestimabilă valoare a fost pierdută pentru totdeauna.