Mircea Rusnac – Familia nobiliară Karácsonyi din Beodra

Familia Karácsonyi era originară din Franța, de unde s-a mutat în Moldova în 1591, iar apoi în Transilvania, unde a luat numele acesta. În 1781 domeniul Beodra a fost cumpărat de Bogdan Karácsonyi cu 103.000 forinți. La mijlocul secolului al XIX-lea, mai exact în 1857, Karácsonyi a construit la Beodra un castel cu suprafața de 2.500 de metri pătrați. Familia a ajuns în punctul culminant în 1859, când lui Guido Karácsonyi i s-a acordat titlul de conte austriac, după care a construit un palat somptuos la Buda. Bogdan Karácsonyi, care locuia la Beodra, avea o proprietate cu suprafața de 9.000 de acri. După moartea fondatorului moșiei Beodra, Bogdan Karácsonyi, familia s-a separat în două ramuri, ale căror destine s-au împletit pe proprietatea de acolo timp de multe decenii.
Deja de la mijlocul secolului al XIX-lea, unii și-au îndreptat tot mai mult aspirațiile politice și economice către Budapesta, în timp ce alții și-au legat locurile de muncă și carierele politice de comitatul Torontal. Primii căutau titluri de demnitate superioară, iar ceilalți aveau nevoie de mai multe hectare de teren arabil.
Jenő Karácsonyi, care deținea 17.000 de acri de pământ, s-a remarcat prin reputația sa. În 1890 a primit titlul de majordom cezaro-crăiesc. La expoziția mileniului de la Budapesta din 1896 a oferit ca reprezentant al Banatului un prânz festiv pentru oaspeți și o cină pentru împărat și anturajul său. În 1908 el i-a avut ca oaspeți pe regele spaniol Alfonso al VIII-lea și pe regina Victoria, care i-au dăruit 32 de picturi baroce ale lui Murillo, Van Dyck, Velazquez, Ribera și Rafael. Tot Karácsonyi a finanțat publicarea monografiei Banatului în 1910.