Mircea Rusnac – Castelul Gerliczy din Deszk

În secolul al XVIII-lea, zona de nord-vest a Banatului aflată acum în Ungaria era foarte depopulată, până în 1740, când acolo au fost colonizați foști grăniceri din apropierea Tisei și a Mureșului. La începutul secolului al XIX-lea, familia Gerliczy a obținut teritoriul localităților Deszk și Klárafalva, unde a construit un prim castel, incendiat și distrus în 1849, în timpul revoluției.
Însă în 1884 baronul Ferenc Gerliczy a construit un alt castel, în stil eclectic-clasicist. Noul castel din Deszk a fost amplasat chiar lângă locul în care se situase castelul precedent. El a rămas în proprietatea acestei familii până la începutul secolului al XX-lea. Este înconjurat de un parc în suprafață de 18 acri, dotat cu plante rare, cu un lac și cu statui realizate de sculptorii Imre Varga, Károly Vass și Ferenc Kovács.
Dar în 1928 proprietatea familiei Gerliczy a fost divizată și vândută. La rândul său, și castelul din Deszk a fost vândut în 1929, acolo fiind instalat un sanatoriu pentru copii. Timp de câțiva ani după cel de-al doilea război mondial, el a fost transformat în orfelinat pentru copiii evrei. Mai târziu a găzduit un spital pentru probleme toracice, situație în care se află și astăzi. Este foarte bine întreținut, într-o stare bună de conservare.
Fiind o instituție de stat, subordonată spitalului din Szeged, castelul baronului Gerliczy nu este deschis vizitatorilor. Însă el face parte din salba de castele care înfrumusețează Banatul istoric, pe care am descris-o pe larg în articolele anterioare. Este o moștenire deosebit de valoroasă, care trebuie păstrată, întreținută și valorificată din punct de vedere turistic, pentru înțelegerea mai facilă a bogatului trecut istoric al regiunii noastre.