Mircea Rusnac – Banatul și marile personalități istorice

Fiind o regiune așezată la întretăierea marilor artere europene, Banatul a avut de timpuriu conexiuni cu importante personalități istorice, unele dintre acestea fiind menționate în tradiția orală a regiunii până astăzi. Împăratul Traian, în fruntea trupelor sale, a străbătut regiunea cu ocazia războaielor dacice. Chiar mai devreme, regele dac Scorilo a lăsat urme în toponimia bănățeană, în zona Văii Bistrei întâlnindu-se până astăzi denumiri precum Scorilo, Poiana Scorilo sau Scorileț. În cazul său, este mai probabil că în acea zonă s-a născut, deoarece a murit când ocupa tronul de la Sarmizegetusa. Însă există cel puțin două alte mari personalități istorice despre care tradiția populară afirmă că și-ar dormi somnul de veci în Banat.
Conform legendei, temutul rege hun Attila a fost înmormântat pe o insulă de pe Dunăre, al cărei loc nu a fost descoperit oficial. În aceste condiții, se afirmă că insula Ostrov de lângă Moldova Veche, pe care se află un tumul impresionant, ar fi locul mult căutat. Se știe că peste mormântul lui Attila a fost pusă o cantitate foarte mare de pământ, adusă de toți luptătorii săi, extrem de numeroși. Existența unor cai sălbatici pe insula amintită nu face decât să susțină propagarea legendei.
De asemenea, potrivit tradiției, în biserica medievală de la Aracs (Arača), din care se mai păstrează numai ruinele, s-ar afla mormântul regelui Ștefan cel Sfânt, care i-a creștinat pe maghiari în anul 1001. Distrusă de atacurile repetate ale tătarilor și turcilor în perioada medievală, biserica nu a mai fost reconstruită, cu toate că o legendă pe care am reprodus-o și noi afirmă că o zână apare acolo periodic, oferind recompensă generoasă celor care s-ar încumeta să o refacă.
Iată că Banatul își revendică un rol proeminent în raport cu unele mari personalități ale istoriei europene, cu care în mod sigur a avut contact nemijlocit. Promovarea acestor tradiții ar aduce multe beneficii regiunii noastre, evidențiindu-i rolul deloc de neglijat în istoria părții central-răsăritene a continentului european.