Mircea Rusnac – Fabrica de bere din Vršac (Vârșeț)

Prima berărie din Vârșeț a fost fondată probabil după sosirea coloniștilor germani, din regiuni cu tradiție în producerea berii. Aceasta era în perioada anilor 1720 și 1730. Berăria a funcționat la început ca o fierbătorie și a fost controlată de stat. Despre existența ei în acest mod în anul 1742 vorbesc documentele consultate de istoricul vârșețean Felix Milleker. Această fabrică de bere se afla sub administrarea familiei Greber și era situată în partea sârbească a orașului, într-un loc în care acum este o parcare.
Berăria a funcționat până la revoluția maghiară, când a fost desființată. După închiderea fabricii de bere, vârșețenii s-au aprovizionat de la fabrica similară din Panciova. Însă în 1859 Johann Zoffman a solicitat și a obținut licența pentru producerea din nou a berii locale. În 1861, el a deschis o mare fabrică de bere cu terasă denumită „Gambrinus”, după regele-zeitate al acestui produs. Această întreprindere se afla în apropierea gării și a cimitirului evreiesc, în zona în care astăzi este Școala agricolă. În vecinătatea ei se afla un frumos parc, care reprezenta una dintre cele mai cunoscute zone de picnic din Vârșeț, extrem de vizitată și de populară.
În jurul anului 1888, fabrica de bere Zoffman a fost complet reconstruită, în locul în care a existat până aproape de zilele noastre, procurându-și echipamente de producere a gheții pentru propriile nevoi.
Peste alți ani, în 1913, fabrica de bere a fost din nou modernizată, dobândind și propulsie cu abur. În 1934, berăria Zoffman a primit diploma pentru cea mai bună bere. Însă în ultima vreme, berăria din Vârșeț nu a mai funcționat, fiind în acest moment complet abandonată.