Mircea Rusnac – Restaurantele din Stara Palanka

Se spune că nu există sârb care să nu fi vrut măcar o dată să deschidă o tavernă. Dacă este așa, atunci Stara Palanka, aflată nu departe de gura de vărsare a Nerei în Dunăre, trăiește visul sârbesc. Cinci restaurante pescărești se raportează la cei numai douăzeci de locuitori de acolo. Și cei din Stara Palanka fără taverne trăiesc tot de pe urma lor: pescarii, care le aprovizionează cu „fructele” proaspete ale Dunării.
Cafenelele locale nu numai că trăiesc în pace și armonie, dar se spune că este loc și pentru alții.
De la tavernă la tavernă, meniurile nu sunt prea diferite. Prețurile sunt similare, oferta este și mai asemănătoare. Toată lumea e egală, iar când sosesc oaspeții, fiecare este binevenit acolo unde îi place.
Într-una dintre cele mai vechi așezări de pe Dunăre, Svetomir Anđelković Đela și-a stabilit domiciliul în 1972, când a deschis prima tavernă din Stara Palanka. El a denumit-o „Graničar” (Grănicerul), însă numele nu a rămas de notorietate. Până în ziua de astăzi, restaurantul său a rămas cunoscut sub numele de „La Đela”, chiar dacă Đela navighează pe râurile cerești de multă vreme.
Încă patru restaurante pregătesc pentru oaspeți „fructele” Dunării: „Dunavski cvet” (Floarea Dunării), chiar pe malul marelui fluviu, „Sunce” (Soarele), „Staro sidro” (Vechea Ancoră) și „Lederata”.