Mircea Rusnac – Fabrica de bere din Becicherecu Mare (Zrenjanin)

Producția de bere din Becicherecu Mare a început în 1745, când colonistul Sebastian Kreuzeisen, un berar, s-a mutat acolo și a deschis prima fierbătorie. Berăria din Becicherecu Mare a fost în mâinile administrației orașului până în 1871, când a cumpărat-o Zöldi Hugo. Până în 1874, fabrica a turnat berea exclusiv în butoaie. În 1891, Lazar Dunđerski a cumpărat fabrica de la Rózsa Béla. A extins imediat instalațiile, a furnizat fabricii de bere utilaje noi și a modernizat producția. În 1917, el a predat fabrica fiului său Gideon, care a extins-o din nou și a înzestrat-o cu echipament modern. La acea vreme, fabrica avea două automate cu abur, două generatoare electrice, un motor Diesel, trei centrale de răcire, patru cazane cu abur, un dispozitiv de preparare a berii, un departament de malț, o pivniță de depozitare a berii și propria producție de gheață. Cu această modernizare, fabrica a reușit să producă anual 40.000 de hectolitri de bere.
Fabrica a funcționat sub numele de Berăria Lazar Dunđerski până la naționalizarea din 1946. În primele luni după război, ea era într-o stare destul de proastă. Marele incendiu din 1948 a provocat noi pagube. Odată cu reconstrucțiile din 1959, 1968 și 1980, aceasta a fost modernizată și capabilă să producă 350.000 de hectolitri anual.
Acest simbol al orașului de pe Bega a fost centrul și capul de afiș al producției industriale de acolo. În lunga sa istorie, a trecut prin multe probleme, mai multe incendii, naționalizări și a ieșit mereu mai puternic și mai organizat, dar nu a putut supraviețui tranziției.