Mircea Rusnac – Castelele din Novi Bečej

Castelul „Sokolac” al lui Lazar Dunđerski a fost extins de acesta în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Castelul a fost luat ca zestre de către Emilija „Milka” Ivanović, fiica lui Lazar Dunđerski, ca și întreaga proprietate numită „Veliki Salaš”, care cuprindea 3.997 de acri. Clădirea are un singur etaj, fiind situată într-un parc spațios. Ea este un dreptunghi alungit cu un portic de intrare accentuat și cu o alee. Porticul este susținut de patru coloane acoperite cu gresie și adăpostește intrarea principală în clădire. Fațada din spate are o terasă acoperită pe un piedestal înalt cu șase coloane mai mici. Simplitatea clădirii este dată de un acoperiș în patru ape, cu o punte de observație deasupra. Decorarea fațadei este simplă, dar corectă.
Castelul a fost construit în forma sa originală la începutul secolului al XIX-lea, dar Lazar Dunđerski l-a cumpărat și l-a remodelat după placul său, pentru a semăna cu celelalte două castele Dunđerski, de la Hajdučica și de la Čelarevo (în Bacica). A intenționat să îl dea ca zestre fiicei sale Lenka, însă după moartea prematură a acesteia el a căpătat un alt proprietar. Și astăzi în castel există un portret al Lenkăi Dunđerski în picioare, realizat de Uroš Predić. Acesta se pare că a fost făcut din dispoziția lui Laza Kostić cu ocazia celei de-a zecea aniversări a morții Lenkăi, în 1905.
De castel este legată și o legendă. Proprietarul său, Lazar Dunđerski, a pierdut într-o zi la cărți atât castelul, cât și domeniul din jurul acestuia. Câștigătorul a spus că le putea recupera dacă va nimeri cu un foc de pistol un măr așezat pe capul soției sale. Cu toate riscurile, Lazar a acceptat oferta. A țintit, și-a ținut respirația și a tras. Fiind bun vânător, nu i-a tremurat mâna și a lovit mărul, recuperându-și astfel atât moșia, cât și castelul.
Castelul de pe Insula Perlei a fost construit de baronul Gedeon Rohonczi la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este amplasat în mijlocul culturilor de viță de vie. Are un etaj, cu trăsăturile stilistice ale clasicismului. Fațada principală este dominată de o coamă cu trei ferestre amplasate simetric la parter și etaj. Există un pridvor de intrare în partea centrală a fațadei principale. Acoperișul este masiv, iar în partea centrală are un turn de observație octogonal. Din punct de vedere al dimensiunii și al stilurilor, castelul de pe Insula Perlei este un obiect valoros, mai ales într-un mediu caracterizat de apropierea râului Tisa, a podgoriilor, livezilor și terenului arabil. Astăzi castelul este într-o stare foarte proastă, fiind necesară renovarea. El este un bun cultural înregistrat.