Arhivă pentru mai 16th, 2024

Mircea Rusnac – Cărucioarele preistorice din Dupljaja

16 mai 2024
La Muzeul Național din Belgrad și la muzeul din Vârșeț se găsesc două exemplare de piese preistorice reprezentând cărucioare cu roți. Sunt alcătuite din argilă arsă, cu idoli antropomorfi și au o vechime de aproximativ 3500 de ani. Unul reprezintă un cărucior cu trei roți tras de trei păsări de apă, cu o figurină antropomorfă a unui idol sau zeitate feminină. Celălalt are numai două roți, lipsesc păsările, dar are și el o figurină de idol.
Piesele aparțin culturii Dubovac – Žuto brdo din epoca mijlocie a bronzului, în jurul anilor 1500-1200 î.Chr. Ele reprezintă o adevărată capodoperă a artei preistorice. Au imprimate și motive cu zvastică, cruce încovoiată, care în secolul al XX-lea a primit o cu totul altă semnificație.
Ele au fost descoperite de locuitori din Biserica Albă pe terenul satului Dupljaja de lângă Vârșeț. Au făcut parte din colecția marelui istoric bănățean Leonhard Böhm din Biserica Albă, însă după moartea sa, fiul lui Karl le-a vândut în 1929. Alt mare istoric bănățean, Felix Milleker din Vârșeț, credea că piesele fuseseră descoperite înainte de anul 1903 în partea de nord-est a sitului de la Dupljaja. Relatări orale afirmă că locuitorii din Dupljaja la începutul secolului al XX-lea au dezgropat fragmente de cărucioare, iar Böhm, recunoscându-le valoarea, le-a reconstruit complet cu măiestrie și cu ajutorul iscusit al cuiva.
Imaginea căruciorului aflat la muzeul din Belgrad este imprimată pe toate permisele de conducere din Serbia, nu datorită valorii sale istorice, ci pentru că prezintă și un volan perfect realizat.