Arhivă pentru mai 13th, 2024

Mircea Rusnac – Castelul baronului Jovanović din Sočica (Sălcița)

13 mai 2024
Chiar la granița românească, la poalele Carpaților, se află satul bănățean Sălcița, unde aproape întreaga populație este de naționalitate română. Și totuși, cea mai mare atracție a satului este castelul baronului sârb Jovanović.
Construcția castelului datează din primele decenii ale secolului al XIX-lea, iar ctitorul său a fost baronul Jovanović. Era o clădire modestă, practic o reședință de vară. El nu a stat însă mult acolo, întrucât moșia sa a fost cumpărată în 1832 de un anume Csikó Szelasz, care a vândut-o în 1857 lui Majtényi Béla. A fost construită lângă biserica ortodoxă română și lângă ruinele unei clădiri de piatră mai vechi, necunoscute.
Castelul este o clădire clasică cu un etaj, cu o bază dreptunghiulară alungită. Pe fațada principală este o proeminență centrală cu mansardă, deasupra căreia se află o vază decorativă. Fațada este simetrică, iar structura peretelui este accentuată de îmbinări orizontale. Se presupune că porticul central din lemn de pe fațada curții a fost adăugat ulterior, deoarece este caracteristic fațadei principale. Pe ferestrele fațadelor anterioară și posterioară, grilajele de protecție și mai ales ghirlandele sunt caracteristice perioadei barocului târziu, care precede clasicismului primei jumătăți a secolului al XIX-lea.
Astăzi, administrația locală a satului Sălcița este situată în castel. El a fost renovat în ultimii ani și este un monument cultural de mare importanță. În trecut, în jurul castelului era un parc, dar acesta a fost complet distrus, iar astăzi există acolo o poiană cu un teren de fotbal pentru copii. Castelul nu este deschis vizitatorilor.