Mircea Rusnac – Personalități istorice din Banatul sârbesc (IV)

Noul episod al acestui serial aduce în atenție încă o serie de importanți oameni ai Banatului sârbesc, demni de a fi incluși în istoria regiunii noastre. Ne putem face o idee generală asupra lor urmărind personalitățile cu aniversări legate de intervalul februarie-martie.

Prima farmacie din actualul Banat de sud sârbesc a fost deschisă în localitatea Debeljača (Torontálvásárhely). Instrumentele necesare au fost aduse de la Budapesta, iar primul farmacist a fost Ambrózy Sándor (1885).

La 14 martie 1932 s-a născut, la Mokrin (Mocrin), Miroslav Mika Antić. A fost poet, regizor de film, jurnalist și pictor. A decedat în 1986.

Scriitoarea și traducătoarea Draga Gavrilović s-a născut la Srpska Crnja (Cernea) în 1854. Este considerată întemeietoarea romanului feminin sârbesc. A scris poezii, povești, a tradus din germană și maghiară. Suferea de tuberculoză și a murit în localitatea natală la 25 februarie 1917.

Fotograful Milan Jovanović a învățat meserie în atelierul tatălui său din Vârșeț, apoi a practicat-o la Viena, München, Paris și Trieste. În 1903 a înființat la Belgrad primul studio din Serbia, unde a imortalizat numeroase personalități ale epocii. A murit la Belgrad la 17 martie 1944.

Marele actor Andrija Lukić a murit la 11 martie 1914 la Vârșeț. De la vârsta de 13 ani a jucat pe scenele teatrelor din Novi Bečej, Novi Sad (în special) și Panciova.

Istoricul de artă Vukosava Popović s-a născut la 3 martie 1919. A condus mult timp muzeul din Zrenjanin. În anii 1964, 1970 și 1974 a efectuat stagii de cercetare în România, unde a studiat patrimoniul memorial sârbesc. În 1996 a publicat cartea Monumente sârbești în România. A murit în 1998.

Savantul bănățean Mihajlo Pupin a murit la New York la 12 martie 1935. Născut în 1858 la Idvor, în Banatul sârbesc, a făcut importante descoperiri în domeniile telegrafiei și telefoniei.

Publicitate
%d blogeri au apreciat: