Mircea Rusnac – Miss Iugoslavia. Personalități istorice din Banatul sârbesc (III)

Continuăm prezentarea personalităților Banatului sârbesc cu alte nume despre care este necesar să se știe și în Banatul românesc. O importanță aparte o prezintă bănățeanca devenită Miss Iugoslavia în perioada interbelică și contextul în care s-a afirmat, însă ea va fi însoțită în acest grupaj și de alți pictori, scriitori și poeți.

Marie Eugenie Delle Grazie s-a născut la Biserica Albă în 1864. După moartea tatălui ei, în 1873, familia i s-a mutat la Viena. A fost scriitoare, poetă, iar piesele sale de teatru s-au jucat de multe ori pe scenele vieneze. A scris și articole în favoarea drepturilor femeilor. A murit la Viena la 18 februarie 1931.

Olga Đurić din Becicherecu Mare a fost aleasă Miss Iugoslavia la 29 ianuarie 1932, la concurență cu o domnișoară din Zagreb și una din Cetinje. Era fiică de preot și a urmat facultatea de filosofie. În timpul războiului s-a căsătorit la Cairo cu fiul generalului Simović și a murit la Belgrad în 1968.

Scriitorul Ivan Ivanji, născut la Becicherecu Mare la 24 ianuarie 1929, spunea într-un interviu din revista Vreme din 2017: „Mi se părea că trăim într-o idilă în Becicherec, pentru că nu simțeam nicio diferență între sârbi, unguri, germani, români, slovaci, evrei… Totul a fost amestecat, nu mi-am dat seama că există diferențe, toți au amestecat limbile. Primul vecin din apartamentul de la etaj a fost preotul. Fiica lui cea mare era Miss Iugoslavia.”

Scriitorul, criticul literar și de artă și dramaturgul Todor Manojlović s-a născut la 17 februarie 1883 la Becicherecu Mare. El a pus bazele dramei sârbești moderne. A fost profesor la Academia de Arte din Belgrad. A murit în 1968 la Zrenjanin.

Svetozar Miletić, fruntașul politic al sârbilor din Voivodina, a murit la 4 februarie 1901 la Vârșeț. Născut în 1826 și bănățean după mamă, el a avut raporturi foarte bune cu politicienii români din Banat, cu care a colaborat în numeroase rânduri.

Pictorul Aleksandar Sekulić s-a născut la 2 februarie 1877 la Becicherecu Mare. A absolvit Academia de Artă din München și a participat la fondarea Academiei Sârbe de Artă din Belgrad. A pictat portrete și peisaje și a murit în 1942.

Poetul romantic și preotul Vasilije Vasa Živković s-a născut la Panciova la 31 ianuarie 1819. A luptat în revoluția de la 1848 și a scris câteva poezii patriotice cunoscute și astăzi. A murit în 1891.

Publicitate
%d blogeri au apreciat: