Mircea Rusnac – Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023

Timișoara, capitala regiunii Banat, a fost desemnată și capitală culturală a Europei pe anul 2023. Alegerea este foarte bună, întrucât rar poate fi găsit un oraș mai european în această parte a continentului. Întreaga regiune Banat, actualmente aflată în trei state (România, Serbia și Ungaria), are o tradiție culturală și civilizațională extrasă din spațiul definit drept Mitteleuropa. Din Banat a plecat interpretul lui Tarzan, din Banat a plecat primul interpret al lui Dracula, tot din Banat a plecat și autorul Valurilor Dunării, cel mai cunoscut vals pe plan mondial. Timișoara este singurul oraș european cu trei teatre de stat în limbi diferite: română, germană și maghiară.

În Banat a existat încă de acum trei secole o Europă în miniatură. Aici au venit să locuiască și să muncească germani, italieni, francezi, spanioli, irlandezi, dar și români, sârbi, maghiari, bulgari, cehi și slovaci, evrei și turci, ucraineni și croați. Împărați romani și austrieci au venit să se trateze la Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni din lume, având aproape două milenii. Banatul l-a dat pe Traian Vuia, primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, Banatul l-a dat pe Mihajlo Pupin, inventatorul telefoniei la distanță, pe Francesco Illy, creatorul automatului de cafea, pe marele poet Nikolaus Lenau, pe marele compozitor și pianist Béla Bartók, pe laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller. Banatul a fost îndrăgit de împărăteasa Maria Tereza, care a făcut foarte multe pentru dezvoltarea sa, de împăratul Franz Iosif și de soția sa, Sissi, care venea cât putea de des în această regiune. Tot în Banat, marele matematician János Bolyai a pus bazele geometriei care contrazice tezele lui Euclid, considerate până atunci drept valabile încă din antichitate.

Multe evenimente și personalități a cunoscut această regiune mărginită de râurile Mureș, Tisa și de fluviul Dunărea, regiune comparabilă ca suprafață cu Belgia. Ea are munți pitorești, dealuri roditoare și câmpii bogate. Prințul Eugeniu de Savoya a intuit potențialul economic al Banatului, iar contele Claudius Florimund Mercy i-a pus planurile în aplicare. Inginerul Maximilian Fremaut a săpat canalul Bega, care leagă Timișoara de Viena și de canalul Rin-Main-Dunăre.

O regiune prin excelență europeană, o mică UE încă din secolul al XVIII-lea, cunoscută prin buna înțelegere a locuitorilor săi și prin absența conflictelor interetnice. În Banat fiecare a încercat să progreseze fără a-i încurca pe ceilalți. Bine ați venit la Timișoara, dragi europeni, aici în Banat sunteți la voi acasă!

Publicitate
%d blogeri au apreciat: