Mircea Rusnac – Personalități istorice din Banatul sârbesc (II)

Continuăm prezentarea unor personalități mai importante din partea sârbească a Banatului, cu convingerea că ele trebuie să fie cunoscute în întreaga regiune.

Ivan Martinović s-a născut la 23 ianuarie 1863 la Chichinda Mare și a fost scriitor și editor la Panciova. A fost fondatorul primei reviste ilustrate pentru copii din Banat, Spomenak (1893-1914), precum și al unei reviste dedicate femeilor. A murit în 1926.

Viitorul cardinal Josip Mihalović s-a născut la 16 ianuarie 1814 la Torda, în actualul Banat sârbesc, într-o familie de sârbi catolicizați. A făcut școala la Becicherecu Mare, Szeged și Timișoara, unde și-a luat doctoratul în teologie. Fiindcă a sprijinit revoluția maghiară din 1848, a făcut închisoare până în 1852. Apoi a fost preot la Beșenova Veche și consilier la Episcopia Timișoarei. A ajuns episcop de Zagreb, apoi arhiepiscop și cardinal. A murit în 1891.

Marele istoric bănățean Felix Milleker s-a născut la Vârșeț la 14 ianuarie 1858. Printre lucrările sale se numără istoria orașelor Vârșeț și Panciova, istoria descoperirilor arheologice din Banat și istoria Graniței Militare. A murit în 1942.

Patiseria Popović din Panciova a fost deschisă în 1935 de fostul campion balcanic la lupte, Miladin Popović. El servea gratis copiii săraci și îi îndruma către sport. Tradiția sa a fost continuată din generație în generație.

Mareșalul Radomir Putnik, șeful de stat major al armatei sârbe în primul război mondial, s-a născut la 24 ianuarie 1847 la Kragujevac, însă părinții săi Dimitrije și Marija proveneau din Biserica Albă. Tatăl său era cunoscut ca și cel mai bun profesor de școală primară. Strămoșii lor au venit în Banat din Kosovo. Radomir Putnik a murit în 1917.

Jovan Radak s-a născut la 28 ianuarie 1842 la Chichinda Mare. În 1877 a deschis prima librărie din localitate, apoi și o tipografie. A publicat colecții folclorice, manuale, calendare etc. A lansat și o Bibliotecă pentru Tineret. A murit în 1893, însă librăria și tipografia au funcționat până în 1945.

Baronul Gedeon Rohonczy s-a născut la 15 ianuarie 1852. A avut o mare proprietate și un castel în Banat la Novi Bečej și alta pe Insula Perlei de pe Tisa. Acolo producea un vin foarte apreciat. Era de asemenea proprietarul unei mari herghelii de cai. Mare amator de vinuri, de cai și de femei, a trăit 77 de ani.

Publicitate
%d blogeri au apreciat: