Mircea Rusnac – Personalități istorice din Banatul sârbesc (I)

Banatul sârbesc a dat o serie de importante personalități în diferite domenii de activitate, despre care în Banatul românesc nu se știe aproape nimic. Este însă necesar să le integrăm în istoria regiunii noastre, ele făcând parte din moștenirea europeană comună. Din acest motiv facem acum o scurtă prezentare a unora dintre ele.

Solista de operă Melanija Bugarinović s-a născut la 29 iunie 1903 la Biserica Albă. A fost prima sârboaică cu angajament permanent la Opera de stat din Viena. A cântat în toate marile centre ale lumii.

Solista de operă Sultana Cijuk s-a născut la Vârșeț la 8 ianuarie 1871. A urmat Conservatorul din Viena și a fost angajată la Operele din Hamburg și Mainz. A susținut concerte la Londra, Berlin, Praga, Petrograd, Graz, Belgrad, Novi Sad etc. În orașul natal a dat concerte caritabile în folosul copiilor săraci, amintindu-și faptul că și ea a fost ajutată în tinerețe. A murit în 1935.

Ioan Flora, poet român din Banatul sârbesc, s-a născut la 29 decembrie 1950 la Satu Nou (Banatsko Novo Selo). A fost membru al Asociației Scriitorilor din Voivodina și al Uniunii Scriitorilor din România. A murit la București în 2005.

La 10 decembrie 1944 s-a născut la Deliblata arhitectul Svetozar Ivković. A absolvit cu succes Academia de Arte Frumoase din Viena, unde a făcut studii de arhitectură bizantină, clasică și renascentistă. A construit la Panciova o monumentală catedrală, veritabilă capodoperă a arhitecturii bisericești sârbești. Iconostasul acesteia a fost realizat de Uroš Predić, iar pictura monumentală de pe perete de Stevan Aleksić.

La 18 decembrie 1894 a murit la Becicherecu Mare, la vârsta de 68 de ani, marele filantrop, avocat și mare proprietar Kuzman Munčić. El s-a născut la Chichinda Mare și întreaga viață, alături de soția sa Emilija, s-au angajat în munca umanitară, având grijă de săraci și de abandonați. A lăsat prin testament o mare proprietate și mulți bani, cu care soția sa a creat un fond pentru fetele sărace. Ea a fost primul președinte al Cooperativei de Caritate sârbe din Becicherecu Mare, fondată în 1884. A ajutat răniții din războiul sârbo-bulgar din 1885, fiind decorată de regele Milan Obrenović. A murit în 1903 la Chichinda Mare, la 75 de ani.

Scriitorul Jovan Sterija Popović s-a născut la Vârșeț la 13 ianuarie 1806. El a cunoscut și limba română și a combătut latinismul Școlii ardelene, arătând că în vocabularul ei se află și multe cuvinte de origine slavă.

La 12 ianuarie 1937 a murit, în vârstă de 86 de ani, marele industriaș și bancher Đorđe Vajfert (Georg Weifert), la origine șvab din Panciova. A fost proprietar de mine și uzine și guvernator al Băncii Serbiei, apoi a Iugoslaviei. De asemenea, un mare filantrop.

Publicitate
%d blogeri au apreciat: