Mircea Rusnac – Navigația fluvială în Banatul istoric

În perioada anterioară anului 1919, cât timp Banatul a fost o regiune unitară, navigația comercială a fost practicată intens pe numeroasele sale ape curgătoare. Am putut repertoria șase fluvii, râuri și canale bănățene pe care au circulat vapoare acum mai mult de un secol.

Dunărea. Banatul a avut șapte porturi la marele fluviu european, care îl conectau cu lumea din apropiere și din depărtare: Panciova, Cuvin, Baziaș, Moldova Veche, Drencova, Liubotina și Orșova. Existau de asemenea mari atracții turistice, precum stânca Babacaia și mai ales insula Ada Kaleh, loc în care opreau majoritatea navelor care circulau pe Dunăre. Mari lucrări s-au făcut la sfârșitul secolului al XIX-lea în zona Porților de Fier, care au ușurat foarte mult navigația pe fluviu.

Tisa. Navele care coborau dinspre Ungaria către Dunăre treceau și prin bazinul bănățean al Tisei, de la Szeged până la vărsarea în fluviu. Banatul avea port pe Tisa la Novi Bečej.

Canalul Dunăre-Tisa-Dunăre. Uriașul sistem de canale construit în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea în Banat și în regiunea vecină Bacica are o lungime totală de 929 km. Cu ajutorul său, circulația vaselor pe Dunăre era scurtată cu 227 km.

Mureș. Vasul pe aburi „Braunan” făcea la sfârșitul secolului al XIX-lea transport de mărfuri între Szeged și Lipova, un port bănățean pe Mureș fiind și la Periam.

Bega. Portul Timișoara-Iosefin a început să funcționeze din anul 1752. Alte porturi pe râul canalizat au fost la Otelec și la Becicherecu Mare. Până în 1919, Timișoara avea legătură navală directă cu Viena pe Bega și pe Dunăre.

Timiș. Portul Panciova de la vărsarea Timișului în Dunăre era în legătură cu amontele râului, care este navigabil pe o porțiune de 53 de km. Aceasta se desfășura numai în bazinul Timișului din Banatul sârbesc actual.

Din datele pe care le-am putut culege rezultă o activitate comercială intensă pe apele bănățene acum mai bine de un secol. Aceasta era posibilă în condițiile unei vieți economice înfloritoare, în care principalul rol îl juca faptul că regiunea încă își menținea unitatea.

Publicitate
%d blogeri au apreciat: