Mircea Rusnac – În 1919, un lider socialist francez lua apărarea integrităţii Banatului

Piaţa Libertăţii din Timişoara

Cu ocazia unei şedinţe a Ligii învăţământului din Franţa ţinută în luna mai 1919, în faţa a peste 2.000 de persoane a luat cuvântul şi unul dintre conducătorii socialiştilor, Albert Thomas. Cu acest prilej, el a pledat hotărât pentru menţinerea integrităţii Banatului şi pentru atribuirea acestuia în întregime României. El a spus: “Dreptatea cere ca Banatul să fie dat în întregime României.”

Conform ziarului Drapelul din Lugoj, a cărei colecţie din acel an continuăm să o răsfoim (nr. 50 din 18/31 mai 1919), Albert Thomas a argumentat astfel opinia sa: “Orice principiu, dus la extrem, dă naştere la o caricatură a dreptăţii. Or, în conflictul sârbo-român, bineînţeles că nu cei 200 mii de sârbi vor avea dreptul să dispună de soartea lor, ci cele 15 milioane de români, care trebuie în primul rând să-şi asigure posibilitatea statului lor.”

Fără a preciza de ce punea în contraponderea celor 200.000 de sârbi bănăţeni pe toate cele 15 milioane de români, vorbitorul adăuga: “Românilor, continuaţi propaganda voastră, fiindcă poporul francez, care ascultă mai repede glasul prietenilor lui decât al propriilor lui interese, nu va susţine niciodată decât cauzele care i-au fost dovedite că sunt drepte. Dacă noi vă iubim pe voi, nu este din cauza comunităţii de rasă. Dacă ar fi numai această cauză, n-aţi câştiga poate nicio adeziune franceză. Vă iubim însă pentru spiritul vostru de dreptate şi măsură, care este caracteristica sângelui latin şi care la voi se manifestă nu numai în pretenţiile voastre, dar şi în modul cum ştiţi să le puneţi în valoare.” El mai amintea faptul că, “cu toată dragostea pe care o avem şi pentru sârbi, noi am fost foarte prost impresionaţi de gestul lor, când intrând în Banat au încercat să ocupe un teritoriu care făcea obiectul unui litigiu între ei şi români. Or gestul acesta pentru noi înseamnă încercarea pe faţă de a aduce «apriori» un prejudiciu dreptului.”

În ciuda unor asemenea luări de poziţie, Conferinţa de pace de la Paris din acel an nu a păstrat integritatea Banatului, care a fost împărţit pe criteriu etnic între România, Serbia şi Ungaria. De atunci, cele trei părţi au dus o viaţă separată, urmând evoluţia statelor din care aveau să facă parte. La aproape un secol după acea disecţie, reintegrarea părţilor bănăţene în noul context european nu este deloc uşoară.

Publicitate

1 Comment »

  1. 1
    Lucian Bureriu Says:

    Ar trebui publicată o carte despre Banat, una cu adevăruri de acest fel. Dacă vă decideți în acest sens, puteți folosi și materialele similare de pe blogul meu sau/și vă pot trimite ce am și eu.
    lucian.bureriu@gmail.com


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: