În vremurile bune ale Reşiţei a fost o şcoală renumită. Se afla pe Strada Furnalelor nr. 13 şi multă lume îşi dădea copiii pe mâna acestui cunoscut dascăl, care a învăţat numeroase generaţii de reşiţeni.
Fotografia aceasta, din arhiva familiei mele, este din anul şcolar 1929-1930, iar elevii pe care îi vedeţi erau în clasa I germană. În mijloc este învăţătorul lor, Pittner-bacsi. Cu un an înainte, în 1928, îi decedase soţia, Ilka (născută în 1884), însă bunul dascăl a continuat să îşi facă meseria în folosul concetăţenilor săi. Este absolut necesar să nu uităm asemenea oameni din trecutul Reşiţei, care au făcut cinste oraşului într-o vreme când numele său era pretutindeni pronunţat cu respect.
De asemenea, trebuie tras un semnal de alarmă pentru modul în care arată astăzi vechea clădire a Şcolii Pittner (Şcoala civilă, considerată acum monument istoric), locul unde au primit educaţia şcolară înaintaşii noştri.
În primul rând, chiar în faţa lui Pittner-bacsi, se afla bunicul meu, Franz Brezina. Avea 7 ani. A trăit până la 85 de ani, în 2007. A fost reşiţean din prima până în ultima zi. Şi a învăţat primele noţiuni (clasele I-IV) acolo, la şcoala care a deschis drumul atâtor reşiţeni.
Bunicul dumneavoastra Franz Brezina a locuit cumva in Dealul Crucii pe Randul nr 3?
locuiesc chiar vis-a-vis si este dezastros ce se intampla cu cladirea
am fost la primarie si mi s-a spus ca nu au fonduri sa faca ceva
toti stau fara acte acolo caci nu mai corespunde si primaria nu mai face contracte chiriasilor
daca nimeni nu face nimic in 2 ani pica toata-tiganii fura tot ce se poate -de la geamuri la podele
daca pot ajuta cu ceva aveti suportul meu si cred ca si al mai multor vecini
O jalnica aratare in peisajul citadin al Resitei.